Rapport fran Tokyo

Hejsan Sverige!
Just nu ar det sondagsmorgon. Klockan ar snart 8 och jag har varit vaken sedan 2:33. Lite segt.

Maten ar underbar har borta!
Jag har varit i Tokyo en gang tidigare, men det var for fem ar sedan och mitt matintresse var da inte lika stort som det ar idag.
Godast hitils ar sirloin steken kocken tillagade nar vi var pa Teppanyaki har pa hotellet, ANA Intercontinental.

Har tyvar ingen bild och kan inte uppdatera mer an sa har just nu.

\\ Anna <3

PS. Japanska tangentbord ar knepiga! DS.

En resa som heter duga!

Sitter just nu och avnjuter Twinings goda gröna te med citronsmak och ser på Leila Bakar.
Kan det bli bättre?
Jo, det kan det och det kommer det! :)
Imorgon åker jag med familjen + farmor och farfar iväg på en långresa.
Första stoppet är Tokyo. Sedan åker vi till Los Angeles för att sen avsluta resan med några dagar i San Fransisco.
Det ska bli så himla kul!
Att resa är ett av min familjs största nöje -och jag klagar inte!
Som ni kanske förstår så kommer jag inte ha chansen att uppdatera här på bloggen på cirka två veckor. Lite tråkigt, men oj vad mycket jag kommer att berätta när jag kommer tillbaka!

Bilden är från en New York -resa jag gjorde för två år sedan. Den är suddig, men ser ni storleken på köttbiten! Lika stor som min hand!

Ja, maten är det jag uppskattar mest när jag och min underbara familj är ute och reser :)
Ha det superbra och njut av den svenska sommarmaten!
// Anna <3

Gröna gubbar som jag hoppas blir röda

Jordgubbar!
Det är något som de flesta förknippar med härligheter, som t.ex. sommar, sol och värme. Och nu under sommartider frossar i princip hela svenska folket i de små röda gubbisarna. Och bra är väl det då de är sprängfyllda med en massa nyttigheter och som man sen själv  kan välja ifall man vill fortsätta på det nyttiga spåret, och äta dem naturella, eller om man vill lyxa till det (vilket jag rekommenderar alla att göra) med socker, glass, grädde och mjölk.

Men jag har en egen liten jordgubbsbild i mitt huvud som jag skulle vilja förverkliga. Och det är att jag en sommarmorgon ska kunna gå ut i min trädgård och plocka alldeles egna, färska jordgubbar, som jag sen kan hälla i min frukostfil. Tänk er vad härligt!
   Detta försökte jag med förra året genom att plantera några jordgubbsplantor. Men det gick inge vidare. Jag kunde aldrig få njuta eller smaka på en enda gubbe, men det fick däremot mördarsniglarna. Ush, jag hatar dem! De åt upp alla mina jordgubbar som jag hade så stora planer för :(

Så i år håller jag mina tummar riktigt hårt och hoppas varje dag på att sniglarna ska låta mina jordgubbar vara ifred. Jag springer ständigt ut och in genom trädgårdsdörren för att kolla läget i trädgårslandet, och befarar varje gång det värsta...Men än så länge är de alla kvar, dock lite gröna. Så om de bara kan hålla ut ett litet tag till så ska jag väl ändå få kunna äta upp dem till frukost en solig sommarmorgon ;) haha

         

                                                                                      
                                                                                                             
                                                                                                              // Pernilla <3



Efterlängtat begär

Efter middagen vart jag väldans sötsugen men vi hade, som vanligt, inget godis, inga kakor och ingen muffin hemma. Så det fanns bara en sak att göra; Promenera till ICA för att införskaffa diverse sötasaker.
När jag stod vid godisavdelningen kom jag på att det var en si sådär tre år sedan jag köpte godis till mig själv. Som tur var hade jag min lillasyster med mig som kunde hjälpa mig i konserverings och tillsattsämne-djungeln.


Det blev en belvita och en Twix. Belvitan köpte jag endast för att min lillasyster rekomenderade den, vilket jag inte skulle ha gjort. Den var inte god. Smakade... för lite choklad? Hur som helst, så har jag som tur är en fin liten 29 gram á 149 kcal Twix som ligger och väntar på att bli uppäten av just mig.

PS. Såg precis att det stod "Innehåller inga konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel" på Twixen. Innehållsförteckningen ser inte alls så läskig ut som godis brukar göra. Woho! DS.

// Anna <3

Det våra liv kretsar kring

Jag och Pernilla hade förr en att-göra-lista med saker som; Se på Hair, Äta picknick på Söder, Laga middag tillsammans.
Nå, denna lista avverkades ganska snabbt och vi håller nu på att komponera en ny. Här är en början;
  • Ha Scones-eftermiddag (äter scones med mängder av ost och smör)
  • Ta en lång promenad -4 eller 5 timmar- runt i näromdrådet och ta med god mat och mysig fika
  • Pizza kväll med den godaste pizzan
  • Julbaka tillsammans en hel dag
Detta är som sagt bara början, det lär komma fler aktiviteter inom kort.

Och vad kan man säga om oss utifrån denna lista?
- Jo, att vårat favoritämne, for ever and ever, är mat!


Vi älskar att både tillaga och att äta maten!

// Anna <3

Notis

Nu är jag tillbaka efter en 8000-steg lång promenad med Pernilla. Skönt som tusan var det.
På vägen hem kom jag på att det är exakt sex månader kvar till Julafton. Åh, Julafton.
Finns det något mer underbart?

// Anna <3

Att starta dagen på ett värdigt sätt

Ja, nu är vi som sagt  hemma från vår lilla seglingstripp.
Det var väldigt roligt att tillbringa midsommar och fyra dagar med en person jag verkligen tycker om istället för att sitta på landet och umgås med halv-bekanta kusiner.
:)

Första frukosten hemma efter turen var inte lika god som den brukar vara! Litet besviken är jag, men jag vet nog varför.
Det är en sak att sitta i sittbrunnen, känna solen i ansiktet och vinden i håret när man för sin frukostmacka mot munnen, och en annan sak att sitta inne i sitt kök och läsa "Må Bra".
Herregud, jag saknar båtlivet redan!

Jag måste ställa er en fråga, hur gör ni för att få en fridfull start  på dagen? Just nu känner jag mig helt tömd på idéer.


En bild på mig från Thailand som gör mig lugn.
:)

// Anna <3

Midsommar på en äng






När det väl var dags för ringdans runt stången serverades det en sån här mumsig sommartårta mitt på ängen. Mer idylliskt kan det knappast bli ;)



Stackars Anna fick nöja sig med cookie och jordgubbar, laktosintolerant som hon är :(
   Fast hon såg ut att njuta hon med, med sol i det blonda håret och cookie i handen <3

// Pernilla <3

Midsommarmat

Nu är vi hemma igen efter en midsommarhelg i skärgården! Och jag skulle nog vilja påstå att denna helg innefattade det mesta som en svensk midsommar ska göra... Fast om man kollar på min midsommartallrik så kanske man kan upptäcka ett "fel", någonting som saknas...
   Ja, det är sillen. Jag är inget större fan av just sillen, men jag kör i stället på inlagd strömming. Kanske är det inte smaken som hindrar mig ifrån att äta sill, utan konsistensen och utseendet. Den ser helt enkelt inte aptitligt ut, enligt min smak. Fast det är klart, vissa tycker säkert desamma om min inlagda strömming :P



Men det är inte bara strömming som pryder denna härliga tallrik. Utan den får även sällskap av den självklara färskpotatisen, gräddfil med egenodlad gräslök från trädgården, rostbiff med peppar, lite paprika, två köttbullar ;P och en knaprig Wasa havreknäckemacka (som både jag och Anna idag konstaterade är det godaste knäckebrödet).

Hur såg er midsommartallrik ut? Och hur firades den? Berätta mer än gärna! :D
// Pernilla <3

Test: Brämhults

För någon dag sedan gick jag och Pernilla in på en ica butik och stannade båda vid juice-disken där vi gav ifrån oss ett "ooo".
Anledningen?
Vi såg båda en ny (för oss) Brämhults-juice!
"Den måste vi prova!!" Bestämde vi oss båda för.
Så, nu har jag provat den och, tyvär, så var det ingen hitt. Den ser fräsch och nästan lite lustig ut till färgen, men både lukten och smaken var inget jag tycker om.





Jag drack nästan upp detta glas, sedan var det nog.

Min favorit bland Brämhults alla drycker består; Gingseng med grönt te!

// Anna <3

Snabbt och gott

Efter en 50 minuters lång promenad + packning inför seglingen satt denna lunch fin fint!

Gravad lax med stekt färskpotatis.
Som ni kanske förstår så älskar jag fisk. Sen lever jag även på färskpotatis under hela sommaren :)

// Anna <3

Bullar i stora lass

Idag ska Anna följa med mig och min familj ut och segla i skärgården för att fira en äkta svensk midsommar. Dans runt midsommarstången, picknick på klipporna, midsommarlunch och kvällsgrillning är bara några härligheter som vi ska hinna med :) Och om den blåa himlen skulle vilja dyka upp, så kan man nog räkna med ett dopp i havet.

Men innan det är dags för oss att sticka iväg, ( vi kommer tillbaka på söndag, och kan garantera en massa härliga recept och bilder från det vi har mumsat i oss :P), så har jag bakat en massa bullar! 
  Vi firar midsommar med en massa släkt och vänner som alla har båtar, och en av dem är en riktig bullslukare och hon har därför beställt nybakta bullar utav mig. Så nu under hela morgonkvisten har jag bakat bullar för hela slanten!


Det tog ca 2,5 h ifrån det att jag hällde i den första mjölskopan till att den sista bullen kom ut ur ugnen. Men bakning är något otroligt rofyllt och avstressande för mig, och fungerar ungefär som min alldeles egna terapi, då jag bara kan glömma allt och koncentrera mig på en enda sak- att baka underbara bullar!

// Pernilla <3

Mat för en löpare

Eftersom jag är för deprimerad just nu för att fortsätta titta på fotbollsmatchen så tänkte jag ägna lite hjärntid åt ett av mina tre favoritämnen - nämligen mat.
Jag har varit skadad i min fot och har därför inte varit ute och sprungit på nio månader, förrens i söndags. Jag blev överlycklig när jag insåg att jag klarade av att springa två kilometer! Tiden behöver vi inte prata om, huvudsaken var att jag kom runt. :)
Så, idag var jag ute på min andra springrutt på nio månader, även denna var två kilometer lång.
När jag kom hem var jag, som vanligt, hungrig. Med tanke på att jag var ensam hemma och därmed fick välja mat helt själv blev det kycklingsallad.


En väldans stor portion kycklingsallad!
Gjord på isbergssallad, gurka, avokado, kyckling samt krutonger.
Mumma :)

// Anna <3

Bra tröstmat?

Vad är detta?
Varför leder Ryssland?
Varför har Ryssland puttat in den svart-vita bollen två gånger och Sverige noll gånger?
Jag gillar inte detta.
Funtar på att strejka och gå och lägga mig i badkaret istället.
Jag har redan tröstätit ett äpple.
Måtte detta inte vara början på en dålig cirkel! (matberoendet)

// Anna <3

Kattmat

Att strömming är kattmat och därför borde undvikas av människor får jag ofta höra av min far. Han är inte dirket någon större fisk-människa, utan föredrar hellre en rejäl köttbit, karl som han är...Men jag håller absolut inte med honom. Som Anna tidigare skrivit så är ju fisk otroligt nyttigt och dessutom så gott! Men smaken är delad, precis som vissa kroppsdelar, och min far delar inte min strömmingspassion. 
   Men det gör däremot mor min, och tur är väl det för då kan jag få hemlagad strömming med potatismos till middag. Vilket jag fick idag :) 

Min farfar uppskattar också den goda lilla strömmingen, och han är faktiskt just nu ute och fiskar strömming (någon stans i Sveriges avlånga land) och jag tror som det fantastiska älsklingsbarnbarn jag är, att jag kommer att få ta del utav hans fångst ;)

                              



Den fiina slutprodukten, som är så enkel men ack så god

Håller ni med mig eller anser ni att detta är kattmat?

                                                                                                                             // Pernilla <3 

Grillkväll = en överfull tallrik

Idag kom jag och Anna hem ifrån att ha varit ett dygn med tjejerna i en sommarstuga på Tyresö. Det var mycket lyckat! Men hade man kunnat väntat sig något annat, med ett så gott sällskap och mat?
   Och det var just det- mat. Så underbart gott det var. Speciellt gårdagens middag då vi körde på en stor grillfest, med allt vad det innebar. Det var alltifrån kött, kyckling och korv, till majs och haloumi som fick ligga på den heta grillen.
   Men egentligen skulle man inte ha behövt något av detta då tillbehören var mer än tillräckliga. Det var färskpotatis (som var så goda att det var flera utav tjejerna som bara tuggade potatis, ungefär på samma sätt som man gör med äpplen :P), såser, keso, sallad med avokado, tomat och mozarella och en fräch melonsallad bestående utav läskande vattenmelon och honungsmelon! Mmm, ni kan ju förstå hur fullproppad tallriken var.
Den var faktiskt så full så att jag var tvungen att skita i majsen! Och det är ju illa :P ;)



Mmm. Här ser ni min, Pernillas, tallrik som är fylld till maxgränsen. Och det var såå gott. En äkta sommarmåltid!

                                                                                                                                              // Pernilla <3

Sommar på en tallrik

Gårdagens mellanmål var glass med jordgubbar och socker.
Sött eller vadå?
Laktosintolerant som jag är, så åt jag endast jordgubbarna. Pernilla däremot, det lyllot, kunde ta några skopor av SIAs underbart goda vaniljglass. Jag måste dock säga att min tallrik -med endast naturliga råvaror- smakade precis så mycket sommar som jag behövde.



//Anna <3

Stadens bästa lunch-sushi?

Direkt efter att vi kommit hem från Tyresö hade jag en läkartid att passa. Min mor skulle till samma läkare en kvart innan, så vi gick och åt lunch tillsammans på fältöversten. Mor hade spanat in ett sushiställe som vi satte oss ner och åt på, vad det heter minns jag ej..
Jag måste säga att jag aldrig har ätit sådan god sushi i ett köpcentrum förr! Och då har jag ändå varit i Japan...
Jag tog tio bitar; 5 lax och 5 räka, vilket kostade 116 kronor. Hade man valt att äta åtta bitar hade det kostat 96 kronor.
Hur som helst, om ni är i Stockholm och vill äta sushi mitt på ljusa dagen så är det verkligen värt att gå till fältöversten istället för exempelvis Kungshallen!


Så fräsh och fet lax!

// Anna <3

American cookies

I vintras när jag fyllde 17 fick jag av min familj en klassisk stor och tjock kokbok. Det kanske inte riktgit är vad de flesta 17-åringar skulle uppskatta som mest, men eftersom jag, likt Anna, älskar allt som har med mat och godsaker att göra, så var det en absolut mycket uppskattad gåva :D
   I denna stora kokbok som är fylld utav äkta svenska maträtter, men även har en härlig blandning utav utländsk och främmande matkultur också, så finns det ett absolut himmelskt recept. Det är ett recept på amerikanska cookies!
Jag lovar, det finns inga godare cookiesar än dem! Eller, jag har i allafall inte lyckats hitta några som slår dem!
   Nu är det så att jag är lite kluven om jag ska ge ut receptet på dem här i bloggen, för det är liksom mitt hemliga recept...om ni förstår vad jag menar. Ett recept som jag kan se mig själv baka om sisådär, 50 år, när jag har fått barnbarn och allt sånt. Jag ska vara tanten med de himmelskt goda cookiesarna:P Haha, ni hör vilka planer jag har för det här lilla receptet ;)
  
Så vi får se hur det blir, kanske ger jag ut receptet, kanske inte...Men jag kan i allafall bjuda på en bild av de nybakta godingarna.

Dock liknar inte de här dem som jag vanligtvis brukar göra. De här är mycket mindre, i lite mera ät-storlek. För annars brukar jag göra dem i fyrdubblad storlek, vilket resulterar i att man sitter och bryter kakan i 4 delar så att man orkar äta upp den. Men för dem som är utrustade med kraftiga käftar (som jag t.ex.) så passar den stora storleken bättre ;P Hehe.



Ha det så bra!

//Pernilla <3


Matglädje

Hur gör man Anna glad en vanlig tisdags morgon?
Jo, en högre makt -Svenska Dagbladet- skickar med en bilaga som handlar om sommarmat!!
:D
Jag hann bara bläddra igenom tidningen lite snabbt, är som sagt lite tidspressad just nu, men jag hann se tre - fyra recept som jag måste prova på :).

Jag älskar verkligen att bläddra i såväl mattidningar som kockböcker. Jag har dock inte hittat någon tidning som jag riktigt har fastnat för. Förr tyckte jag väldigt mycket om Laga Lätt, men jag tycker de har blivit litet slentrian på sistone. 
Har du någon mattidning som du tycket är värd att köpa?

//Anna <3

Kvällspyssel

Jag har lite problem med mina fötter och kan därför inte bära alla slags skor, utan jag måste ha skor som mina stora silikoninlägg får plats i. Inte så kul att shoppa skor helt enkelt. Men i alla fall... för någon månad sedan köpte jag ett par vanliga tygskor från Esprit.


Marinablå med plats för mina sulor

Jag tyckte dock att de såg lite tråkiga och trötta ut och tänke att "en liten broch kanske kan piffa upp dem". Så, idag när jag och Pernilla var i staden letade jag efter en broch, men kom hem utan en. Vad jag däremot köpte var några fina berlocker från Pärlshoppen som jag nu på kvällen har pysslat lite med.
Här är resultatet:

  

Ett kul och enkelt sätt att få unika skor som -garanterat- ingen annan har.

//Anna <3

Weekend mitt i veckan

Imorgon bär det av till Tyresö med några tjejkompisar. Det ska bli riktigt roligt och så är det faktiskt helt otroligt att vi alla (vi är sex stycken) var lediga samma dag! Vanligtvis måste man förboka en tjejmiddag/ett biobesök cirka tre veckor innan om man vill att alla ska följa med.
Vad kommer det bli för mat? Jo, imorgon kväll blir det grillat för hela slanten. Alla tar med sig det de vill grilla och så bjuder värdinnan på tillbehör; färskpotatis, sallad och såser. Själv så ska jag ta med mig entrecote som faktiskt redan nu ligger i en påse med marinad. Kan ni tänka er hur god den kommer att smaka imorgon, efter 27 timmars marinad? Mmmumma!
Uppdateringen kommer alltså vara lite gles imorgon, men räkna med en full resumé när vi kommer tillbaka på onsdag.


Denna bild tog jag när det var sommarväder - i Mars.
Just nu haglar det.
Är inte Moder Jord bra lustig ibland?

//Anna <3

4,5 timme i Staden

Nu är vi tillbaka!
Det blev en tripp in till staden med stort S och mysigt var det. Vi köpte lite smått, åt lunch och fikade.
Lunchen åt vi på John Chris Café som ligger på en tvärgata till Drottninggatan. Anna åt en ciabatamacka med brie och salami, medan Pernilla åt en grov macka med samma pålägg.

Annas recension: Min macka var helt okej, varken mer eller mindre. Den var inte torr och inte saftig. Den var inte äcklig eller supergod. En helt okej macka helt enkelt :). Något som dock inte var okej över huvud taget var deras toalett; äckligare får man nästan leta efter! Toaringen och locket låg på golvet, det fanns inget papper och så var tvålen slut. Enligt mig så tyder en ostädad toalett på oengagerad personal.

Pernillas recension: Det första jag la märke till var att de inte serverade någon riktigt mörk eller grov macka. Detta tyckte jag var synd, för det är annars en stor favorit hos mig. Men jag tog i alla fall det grovaste som jag kunde hitta, och jag måste säga att nog såg den god ut alltid ;) Men tyvärr stämde inte utsidan med smaken. Det första jag var tvungen att göra var att skära bort de hårda kanterna, vilket tog ett tag då kniven inte var skapt för att skära igenom så hårda saker :P Men när väl det var gjort så kunde jag hugga in! Och visst var den god, men inte alls så god som jag vet att sådana mackor kan vara. Med så härliga pålägg som brieost :D och salami (ååå), så är det svårt att inte få en minst lika härlig smörgås, men denna höll inte måttet.
Jag tänker inte beställa en liknande smörgås där igen. Den var hård och torr. Men deras pastasallader såg däremot riktigt mumsiga ut...:D


Pernillas macka såg väldans god ut

Efter lunchen tog vi en sväng in på NK för att kolla på porslin och annat kul. Då blev Anna väldigt sugen på lite te, sagt och gjort så intog vi café hörnan på nedre planet. Det blev en kanna med Grönt Skönt, som var ett gott te, dock så hade det en lite stickande smak som inte kunde mildras med honung.


En bit av Anna + en kopp Grönt Skönt

Ett gott besök

God morgon allesammans!
Redan nu, innan klockan slagit 10:00, har jag hunnit vakna, äta frukost och tagit spruta hos farbror doktor. Det kallar jag effektivitet!
Idag så ska jag och Pernilla ge oss in i staden och, ja vad vet jag? Strosa på gatorna, shoppa lite och kanske kika in på ett mysigt café.
Om (läs när) vi äter/fikar kan du räkna med att vi bjuder på en härlig resumé.


Sådan här god fika finns bara på ett ställe i hela världen -hemma hos farmor och farfar

//Anna <3

Ge mig, tack.

Ibland längtar jag något enormt efter att flytta hemifrån.
Anledningen? - alla köksredskap man måste inhandla!
Jag har gått och suktat efter Rörstrands porslin Kurbits allt för länge nu. Mönstret är ju bara för underbart! Mor min sa att jag kan börja önska mig tallrikar och sådant i present eftersom det kommer att behövas när jag flyttar, vilket kommer ske inom ett år. Jag vill verkligen ha Kurbits tallrikar, men jag vill samtidigt inte ha hela sättet. Jag gillar asymmetri och att mixa olika former, färger och storlekar. Mitt drömporslin är alltså en salig blandning av diverse.

Kurbits mattallrikar

 

Pergola skålar

 

Båda kommer från Rörstrand

 

Vad är ditt favorit porslin?

 

// Anna <3

 


En äkta sommarfrukost!

Idag när jag vaknade upp så möttes jag av solsken i mitt rum, helt underbart! Så, det bästa att fira detta med, var självklart att fixa en äkta sommarfrukost. :D
Jag behöll den klassiska leverpastejsmackan, men la till lite extra sommriga tillbehör, som en egen juiceblandning. I stället för att bara dricka apelsinjuce, så körde jag ett glas med hälften apelsin- och hälften grapefruktjuice. I filen (jag kör Onaka) la jag i några jordgubbar från gårdagens lunch (pannkakor med jordgubbar och grädde, somrigt de me ;P) och ringlade på lite flytbar honung. Jag hällde även på lite hemmagjord müsli som består av fiberhavregryn, vete- och havrekli, solrosfrön och linfrön.
Som avslutning la jag två stora bigarråer på min lilla tallrik, pricken över i!














Prova gärna denna frukost du me! Du kan självklart byta ut och lägga till saker som du själv vill! Ha en härlig dag, och jag hoppas att du kanske har fått några goda frukostidéer för morgonadagen ;)
// Pernilla

Ägg, ägg mera ägg..

...ät så får du skägg.
Jag måste slå ett slag för ett av mina favorit livsmedel; Ägget.
Jag tycker ägg är underskattat och jag får känslan av att det finns många som tror att ägg är något onyttigt, något man går upp i vikt av. Detta är helt fel. Ägg är väldigt nyttigt, tänk själv; ett ägg innehåller tillräckligt med fett, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att en levande varelse ska kunna växa och bli stark.
Själv äter jag alltid minst två ägg om dagen. Idag har jag ätit fem stycken; två som äggröra till frukost och tre som en omelett till lunch.



Här kommer lite fakta om ägg, lånat från recepthjalpen.se

Ägg rått el kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:146.2kcal/611.7kJ
Vatten:75g
Protein:12.6g
Fett:10.1g varav mättat: 2.78g, enkelomättat: 4.48g, fleromättat: 1.17g,
kolesterol: 417mg
Kolhydrater:1.4g, varav sockerarter: 0.3g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 47mcg, B2: 0.45mg, B1: 0.07mg, B6: 0.12mg, B12: 1.5mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.4mcg, Retinol (A-vit): 204mcg, Karoten (A-vit): 42mcg,
Alfa-tokoferol (E-vit): 1.8mg
Mineraler:Fosfor: 200mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 50mg, Kalium: 126mg,
Magnesium: 13mg, Natrium: 132mg, Selen: 24mcg, Zink: 0.3mg

// Anna <3

Nyttig bakismat

Det är lördag, dagen efter fredag, dagen efter festen.
Kroppen vill ha fet mat som går snabbt att laga.
Jag är för lat för att stå emot.
Därför blev dagens middag teriakylax med couscous och gurka.
Snabbt. Fett. Nyttigt.



  • Lägg en laxfilé bit i en ungssäker form och ringla över teriakysås samt lite flingsalt.
  • Ställ in laxen i ugnen på 200°c i ca 15 - 20 minuter.
  • Servera med couscous och sallad.
// Anna <3

Berns

Härom dagen åt jag på Berns i Stockholm, och denna restaurang rekommenderar jag starkt! Inte nog med att deras mat är gudomligt god, likaså är servicen. De passar upp en och ser till så att man hela tiden har allt, som t.ex. ett
fyllt vattenglas Men höjdpunkten är ändå deras efterrätter! Det är verkligen värt ett besök endast för att få uppleva desserten. Jag åt den underbara tryffeltårtan, kraftigare chokladsmak får man leta länge efter :D



5 utav 5 stjärnor, no doubt about it!

// Pernilla

 


Het get

Det var förra sommaren när jag var på Öland som jag blev serverad en otroligt god lunch, de kallade den för "het get". Jag bad om receptet, vilket verkligen var tur, för det är en väldigt simpel och god rätt som passar utmärkt som en snabb lunch eller som en mycket uppskattad förrätt. Dock måste man nog vara ett fan av getost, vilket tyvärr inte allt så många svenska männsikor är har jag upptäckt.

Det du behöver är:

  • skivor av vitt bröd (typ rostbröd, eller baguett)
  • getost
  • äppelchutney (men jag har även testat med en blandning av fikonmarmelad/chutney, och det gick lika bra. Du kan ta det du gillar)
  • hackade valnötter

Sätt ugnen på 250 grader. smula osten i grova bitar på brödet. Klicka ut äppelchutney (eller något liknande) ovanpå osten. Ta till sist tar du några nypor hackade valnötter och dekorerar de snart supergoda mackorna!
In i ugnen i bara några minuter. Smörgåsarna, heta geten, ska endast få lite färg och osten smälta. Sen är det bara att hugga in på din alldeles egna heta get!

 

Den här var med fikonchutney, men om du tar äppelchutney istället så kan lätta assosiationer till hemmagjord äppelkaka dyka upp :P Inte helt fel va ;)

// Pernilla


Kungsholmen

Igår dinerade jag, min lillasyster och min mor på restaurangen Kungsholmen. Som det hörs på namnet så ligger restaurangen på just Kungsholmen. Ett trevligt ställe med god mat som inte är allt för dyr.
Det fina med Kungsholmen är att det finns något för alla smaker. De har sju - åtta stycken olika kök, däribland Grill bar, Bread Bar och Soup Bar. En till sak som är bra är att man, på de flesta rätter, kan välja om man vill beställa en hel eller en halv portion. I och med detta koncept kan man göra som min mor gjorde och få en kväll med många smakupplevelser - hon valde tre halvportioner och sedan efterrätt. Då var hon väldans mätt, men min mor är liten i maten.
Själv så åt jag, som alltid, svampsoppa till förrätt, vilken idag var en kantarellsoppa. Till varmrätt åt jag linguinie frutti de mar, för att sedan avsluta med en vitchoklad cheesecake med citronsorbet. Soppan var gudomligt god, den rekomenderar jag verkligen om ni väljer att besöka Kungsholmen. Huvudrätten var dock medioker, medan efterrätten var underbar.


Min syster tog sushi till förrätt


Kittet och min kantarellsoppa

// Anna <3


Härliga morgon!

Frukosten är som väl känt vår viktigaste måltid på dagen. Och för mig så är den i princip helig. Det skulle aldrig falla mig in att hoppa över den, särskilt inte när det ju finns en massa underbara godheter att äta på morgonkvisten. Som nu till exempel har det bakats scones, och det inge mindre än kardemummascones. Det var ett gammalt recept som jag sparat på länge, och idag tycktes det vara den rätta dagen för det, med regn och gråmulet väder ute. Perfekt för en mysig frukost! :)

Receptet jag följde skiljde sig lite ifrån ett vanligt sconesrecept, men det går lika bra att tillsätta kardemumma i den vanliga smeten du gör. Det är ju kul med lite variation. Men jag måste nog säga att den klassiska scones ända slår alla andra sorter...



Men den här var inte helt fel den, tillsammans med en stor kopp grönt te.

// Pernilla

Vi är här för att stanna

Hejsan mina kära!
Nu är det så att jag, A, och min käre vän P har beslutat oss för att starta en blogg. En annorlunda blogg där huvudfokuset kommer att ligga på vår gemensamma passion - mat!
Vi älskar mat i alla former och tycker att vi har för mycket att säga för att låta allt gå till spillo.
Så, inom några få dagar kommer vi ha pressat bloggen full med bilder, recept, tips, färger och inspiration!

God natt mina kära!

// Anna <3

Välkommen till min nya blogg!

 


RSS 2.0