Rapport fran Tokyo
Just nu ar det sondagsmorgon. Klockan ar snart 8 och jag har varit vaken sedan 2:33. Lite segt.
Maten ar underbar har borta!
Jag har varit i Tokyo en gang tidigare, men det var for fem ar sedan och mitt matintresse var da inte lika stort som det ar idag.
Godast hitils ar sirloin steken kocken tillagade nar vi var pa Teppanyaki har pa hotellet, ANA Intercontinental.
Har tyvar ingen bild och kan inte uppdatera mer an sa har just nu.
\\ Anna <3
PS. Japanska tangentbord ar knepiga! DS.
En resa som heter duga!
Jo, det kan det och det kommer det! :)
Första stoppet är Tokyo. Sedan åker vi till Los Angeles för att sen avsluta resan med några dagar i San Fransisco.
Som ni kanske förstår så kommer jag inte ha chansen att uppdatera här på bloggen på cirka två veckor. Lite tråkigt, men oj vad mycket jag kommer att berätta när jag kommer tillbaka!
Bilden är från en New York -resa jag gjorde för två år sedan. Den är suddig, men ser ni storleken på köttbiten! Lika stor som min hand!
Ha det superbra och njut av den svenska sommarmaten!
Gröna gubbar som jag hoppas blir röda
Det är något som de flesta förknippar med härligheter, som t.ex. sommar, sol och värme. Och nu under sommartider frossar i princip hela svenska folket i de små röda gubbisarna. Och bra är väl det då de är sprängfyllda med en massa nyttigheter och som man sen själv kan välja ifall man vill fortsätta på det nyttiga spåret, och äta dem naturella, eller om man vill lyxa till det (vilket jag rekommenderar alla att göra) med socker, glass, grädde och mjölk.
Men jag har en egen liten jordgubbsbild i mitt huvud som jag skulle vilja förverkliga. Och det är att jag en sommarmorgon ska kunna gå ut i min trädgård och plocka alldeles egna, färska jordgubbar, som jag sen kan hälla i min frukostfil. Tänk er vad härligt!
Detta försökte jag med förra året genom att plantera några jordgubbsplantor. Men det gick inge vidare. Jag kunde aldrig få njuta eller smaka på en enda gubbe, men det fick däremot mördarsniglarna. Ush, jag hatar dem! De åt upp alla mina jordgubbar som jag hade så stora planer för :(
Så i år håller jag mina tummar riktigt hårt och hoppas varje dag på att sniglarna ska låta mina jordgubbar vara ifred. Jag springer ständigt ut och in genom trädgårdsdörren för att kolla läget i trädgårslandet, och befarar varje gång det värsta...Men än så länge är de alla kvar, dock lite gröna. Så om de bara kan hålla ut ett litet tag till så ska jag väl ändå få kunna äta upp dem till frukost en solig sommarmorgon ;) haha
// Pernilla <3
Efterlängtat begär
När jag stod vid godisavdelningen kom jag på att det var en si sådär tre år sedan jag köpte godis till mig själv. Som tur var hade jag min lillasyster med mig som kunde hjälpa mig i konserverings och tillsattsämne-djungeln.
PS. Såg precis att det stod "Innehåller inga konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel" på Twixen. Innehållsförteckningen ser inte alls så läskig ut som godis brukar göra. Woho! DS.
Det våra liv kretsar kring
Nå, denna lista avverkades ganska snabbt och vi håller nu på att komponera en ny. Här är en början;
- Ha Scones-eftermiddag (äter scones med mängder av ost och smör)
- Ta en lång promenad -4 eller 5 timmar- runt i näromdrådet och ta med god mat och mysig fika
- Pizza kväll med den godaste pizzan
- Julbaka tillsammans en hel dag
- Jo, att vårat favoritämne, for ever and ever, är mat!
Vi älskar att både tillaga och att äta maten!
Notis
På vägen hem kom jag på att det är exakt sex månader kvar till Julafton. Åh, Julafton.
Att starta dagen på ett värdigt sätt
Första frukosten hemma efter turen var inte lika god som den brukar vara! Litet besviken är jag, men jag vet nog varför.
Det är en sak att sitta i sittbrunnen, känna solen i ansiktet och vinden i håret när man för sin frukostmacka mot munnen, och en annan sak att sitta inne i sitt kök och läsa "Må Bra".
Herregud, jag saknar båtlivet redan!
Jag måste ställa er en fråga, hur gör ni för att få en fridfull start på dagen? Just nu känner jag mig helt tömd på idéer.
En bild på mig från Thailand som gör mig lugn.
:)
Midsommar på en äng
När det väl var dags för ringdans runt stången serverades det en sån här mumsig sommartårta mitt på ängen. Mer idylliskt kan det knappast bli ;)
Stackars Anna fick nöja sig med cookie och jordgubbar, laktosintolerant som hon är :(
Fast hon såg ut att njuta hon med, med sol i det blonda håret och cookie i handen <3
Midsommarmat
Ja, det är sillen. Jag är inget större fan av just sillen, men jag kör i stället på inlagd strömming. Kanske är det inte smaken som hindrar mig ifrån att äta sill, utan konsistensen och utseendet. Den ser helt enkelt inte aptitligt ut, enligt min smak. Fast det är klart, vissa tycker säkert desamma om min inlagda strömming :P
Men det är inte bara strömming som pryder denna härliga tallrik. Utan den får även sällskap av den självklara färskpotatisen, gräddfil med egenodlad gräslök från trädgården, rostbiff med peppar, lite paprika, två köttbullar ;P och en knaprig Wasa havreknäckemacka (som både jag och Anna idag konstaterade är det godaste knäckebrödet).
Hur såg er midsommartallrik ut? Och hur firades den? Berätta mer än gärna! :D
Test: Brämhults
Anledningen?
Vi såg båda en ny (för oss) Brämhults-juice!
"Den måste vi prova!!" Bestämde vi oss båda för.
Så, nu har jag provat den och, tyvär, så var det ingen hitt. Den ser fräsch och nästan lite lustig ut till färgen, men både lukten och smaken var inget jag tycker om.
Jag drack nästan upp detta glas, sedan var det nog.
Snabbt och gott
Gravad lax med stekt färskpotatis.
Bullar i stora lass
Men innan det är dags för oss att sticka iväg, ( vi kommer tillbaka på söndag, och kan garantera en massa härliga recept och bilder från det vi har mumsat i oss :P), så har jag bakat en massa bullar!
Vi firar midsommar med en massa släkt och vänner som alla har båtar, och en av dem är en riktig bullslukare och hon har därför beställt nybakta bullar utav mig. Så nu under hela morgonkvisten har jag bakat bullar för hela slanten!
Det tog ca 2,5 h ifrån det att jag hällde i den första mjölskopan till att den sista bullen kom ut ur ugnen. Men bakning är något otroligt rofyllt och avstressande för mig, och fungerar ungefär som min alldeles egna terapi, då jag bara kan glömma allt och koncentrera mig på en enda sak- att baka underbara bullar!
Mat för en löpare
Jag har varit skadad i min fot och har därför inte varit ute och sprungit på nio månader, förrens i söndags. Jag blev överlycklig när jag insåg att jag klarade av att springa två kilometer! Tiden behöver vi inte prata om, huvudsaken var att jag kom runt. :)
Så, idag var jag ute på min andra springrutt på nio månader, även denna var två kilometer lång.
När jag kom hem var jag, som vanligt, hungrig. Med tanke på att jag var ensam hemma och därmed fick välja mat helt själv blev det kycklingsallad.
En väldans stor portion kycklingsallad!
Gjord på isbergssallad, gurka, avokado, kyckling samt krutonger.
Mumma :)
Bra tröstmat?
Varför leder Ryssland?
Varför har Ryssland puttat in den svart-vita bollen två gånger och Sverige noll gånger?
Jag gillar inte detta.
Funtar på att strejka och gå och lägga mig i badkaret istället.
Jag har redan tröstätit ett äpple.
Måtte detta inte vara början på en dålig cirkel! (matberoendet)
Kattmat
Att strömming är kattmat och därför borde undvikas av människor får jag ofta höra av min far. Han är inte dirket någon större fisk-människa, utan föredrar hellre en rejäl köttbit, karl som han är...Men jag håller absolut inte med honom. Som Anna tidigare skrivit så är ju fisk otroligt nyttigt och dessutom så gott! Men smaken är delad, precis som vissa kroppsdelar, och min far delar inte min strömmingspassion.
Men det gör däremot mor min, och tur är väl det för då kan jag få hemlagad strömming med potatismos till middag. Vilket jag fick idag :)
Min farfar uppskattar också den goda lilla strömmingen, och han är faktiskt just nu ute och fiskar strömming (någon stans i Sveriges avlånga land) och jag tror som det fantastiska älsklingsbarnbarn jag är, att jag kommer att få ta del utav hans fångst ;)
Den fiina slutprodukten, som är så enkel men ack så god
Håller ni med mig eller anser ni att detta är kattmat?
// Pernilla <3
Grillkväll = en överfull tallrik
Och det var just det- mat. Så underbart gott det var. Speciellt gårdagens middag då vi körde på en stor grillfest, med allt vad det innebar. Det var alltifrån kött, kyckling och korv, till majs och haloumi som fick ligga på den heta grillen.
Men egentligen skulle man inte ha behövt något av detta då tillbehören var mer än tillräckliga. Det var färskpotatis (som var så goda att det var flera utav tjejerna som bara tuggade potatis, ungefär på samma sätt som man gör med äpplen :P), såser, keso, sallad med avokado, tomat och mozarella och en fräch melonsallad bestående utav läskande vattenmelon och honungsmelon! Mmm, ni kan ju förstå hur fullproppad tallriken var.
Den var faktiskt så full så att jag var tvungen att skita i majsen! Och det är ju illa :P ;)
Mmm. Här ser ni min, Pernillas, tallrik som är fylld till maxgränsen. Och det var såå gott. En äkta sommarmåltid!
// Pernilla <3
Sommar på en tallrik
Sött eller vadå?
Stadens bästa lunch-sushi?
Jag måste säga att jag aldrig har ätit sådan god sushi i ett köpcentrum förr! Och då har jag ändå varit i Japan...
Jag tog tio bitar; 5 lax och 5 räka, vilket kostade 116 kronor. Hade man valt att äta åtta bitar hade det kostat 96 kronor.
Hur som helst, om ni är i Stockholm och vill äta sushi mitt på ljusa dagen så är det verkligen värt att gå till fältöversten istället för exempelvis Kungshallen!
Så fräsh och fet lax!
American cookies
I vintras när jag fyllde 17 fick jag av min familj en klassisk stor och tjock kokbok. Det kanske inte riktgit är vad de flesta 17-åringar skulle uppskatta som mest, men eftersom jag, likt Anna, älskar allt som har med mat och godsaker att göra, så var det en absolut mycket uppskattad gåva :D
I denna stora kokbok som är fylld utav äkta svenska maträtter, men även har en härlig blandning utav utländsk och främmande matkultur också, så finns det ett absolut himmelskt recept. Det är ett recept på amerikanska cookies!
Jag lovar, det finns inga godare cookiesar än dem! Eller, jag har i allafall inte lyckats hitta några som slår dem!
Nu är det så att jag är lite kluven om jag ska ge ut receptet på dem här i bloggen, för det är liksom mitt hemliga recept...om ni förstår vad jag menar. Ett recept som jag kan se mig själv baka om sisådär, 50 år, när jag har fått barnbarn och allt sånt. Jag ska vara tanten med de himmelskt goda cookiesarna:P Haha, ni hör vilka planer jag har för det här lilla receptet ;)
Så vi får se hur det blir, kanske ger jag ut receptet, kanske inte...Men jag kan i allafall bjuda på en bild av de nybakta godingarna.
Dock liknar inte de här dem som jag vanligtvis brukar göra. De här är mycket mindre, i lite mera ät-storlek. För annars brukar jag göra dem i fyrdubblad storlek, vilket resulterar i att man sitter och bryter kakan i 4 delar så att man orkar äta upp den. Men för dem som är utrustade med kraftiga käftar (som jag t.ex.) så passar den stora storleken bättre ;P Hehe.
Ha det så bra!
//Pernilla <3
Matglädje
Kvällspyssel
Marinablå med plats för mina sulor
Här är resultatet:
Ett kul och enkelt sätt att få unika skor som -garanterat- ingen annan har.
Weekend mitt i veckan
Vad kommer det bli för mat? Jo, imorgon kväll blir det grillat för hela slanten. Alla tar med sig det de vill grilla och så bjuder värdinnan på tillbehör; färskpotatis, sallad och såser. Själv så ska jag ta med mig entrecote som faktiskt redan nu ligger i en påse med marinad. Kan ni tänka er hur god den kommer att smaka imorgon, efter 27 timmars marinad? Mmmumma!
Uppdateringen kommer alltså vara lite gles imorgon, men räkna med en full resumé när vi kommer tillbaka på onsdag.
Denna bild tog jag när det var sommarväder - i Mars.
Just nu haglar det.
Är inte Moder Jord bra lustig ibland?
4,5 timme i Staden
Jag tänker inte beställa en liknande smörgås där igen. Den var hård och torr. Men deras pastasallader såg däremot riktigt mumsiga ut...:D
Ett gott besök
Ge mig, tack.
Pergola skålar
Båda kommer från Rörstrand
Vad är ditt favorit porslin?
// Anna <3
En äkta sommarfrukost!
Idag när jag vaknade upp så möttes jag av solsken i mitt rum, helt underbart! Så, det bästa att fira detta med, var självklart att fixa en äkta sommarfrukost. :D
Jag behöll den klassiska leverpastejsmackan, men la till lite extra sommriga tillbehör, som en egen juiceblandning. I stället för att bara dricka apelsinjuce, så körde jag ett glas med hälften apelsin- och hälften grapefruktjuice. I filen (jag kör Onaka) la jag i några jordgubbar från gårdagens lunch (pannkakor med jordgubbar och grädde, somrigt de me ;P) och ringlade på lite flytbar honung. Jag hällde även på lite hemmagjord müsli som består av fiberhavregryn, vete- och havrekli, solrosfrön och linfrön.
Som avslutning la jag två stora bigarråer på min lilla tallrik, pricken över i!
Prova gärna denna frukost du me! Du kan självklart byta ut och lägga till saker som du själv vill! Ha en härlig dag, och jag hoppas att du kanske har fått några goda frukostidéer för morgonadagen ;)
Ägg, ägg mera ägg..
Jag måste slå ett slag för ett av mina favorit livsmedel; Ägget.
Jag tycker ägg är underskattat och jag får känslan av att det finns många som tror att ägg är något onyttigt, något man går upp i vikt av. Detta är helt fel. Ägg är väldigt nyttigt, tänk själv; ett ägg innehåller tillräckligt med fett, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler för att en levande varelse ska kunna växa och bli stark.
Själv äter jag alltid minst två ägg om dagen. Idag har jag ätit fem stycken; två som äggröra till frukost och tre som en omelett till lunch.
Här kommer lite fakta om ägg, lånat från recepthjalpen.se
Ägg rått el kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1) | |
Energi: | 146.2kcal/611.7kJ |
Vatten: | 75g |
Protein: | 12.6g |
Fett: | 10.1g varav mättat: 2.78g, enkelomättat: 4.48g, fleromättat: 1.17g, kolesterol: 417mg |
Kolhydrater: | 1.4g, varav sockerarter: 0.3g |
Fibrer: | 0g |
Vattenlösl. vitaminer: | Folat: 47mcg, B2: 0.45mg, B1: 0.07mg, B6: 0.12mg, B12: 1.5mcg |
Fettlösl. vitaminer: | D: 1.4mcg, Retinol (A-vit): 204mcg, Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.8mg |
Mineraler: | Fosfor: 200mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 50mg, Kalium: 126mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 132mg, Selen: 24mcg, Zink: 0.3mg |
Nyttig bakismat
Kroppen vill ha fet mat som går snabbt att laga.
Jag är för lat för att stå emot.
Därför blev dagens middag teriakylax med couscous och gurka.
Snabbt. Fett. Nyttigt.
- Lägg en laxfilé bit i en ungssäker form och ringla över teriakysås samt lite flingsalt.
- Ställ in laxen i ugnen på 200°c i ca 15 - 20 minuter.
- Servera med couscous och sallad.
Berns
Härom dagen åt jag på Berns i Stockholm, och denna restaurang rekommenderar jag starkt! Inte nog med att deras mat är gudomligt god, likaså är servicen. De passar upp en och ser till så att man hela tiden har allt, som t.ex. ett
fyllt vattenglas Men höjdpunkten är ändå deras efterrätter! Det är verkligen värt ett besök endast för att få uppleva desserten. Jag åt den underbara tryffeltårtan, kraftigare chokladsmak får man leta länge efter :D
5 utav 5 stjärnor, no doubt about it!
Het get
Det var förra sommaren när jag var på Öland som jag blev serverad en otroligt god lunch, de kallade den för "het get". Jag bad om receptet, vilket verkligen var tur, för det är en väldigt simpel och god rätt som passar utmärkt som en snabb lunch eller som en mycket uppskattad förrätt. Dock måste man nog vara ett fan av getost, vilket tyvärr inte allt så många svenska männsikor är har jag upptäckt.
Det du behöver är:
- skivor av vitt bröd (typ rostbröd, eller baguett)
- getost
- äppelchutney (men jag har även testat med en blandning av fikonmarmelad/chutney, och det gick lika bra. Du kan ta det du gillar)
- hackade valnötter
Sätt ugnen på 250 grader. smula osten i grova bitar på brödet. Klicka ut äppelchutney (eller något liknande) ovanpå osten. Ta till sist tar du några nypor hackade valnötter och dekorerar de snart supergoda mackorna!
In i ugnen i bara några minuter. Smörgåsarna, heta geten, ska endast få lite färg och osten smälta. Sen är det bara att hugga in på din alldeles egna heta get!
Den här var med fikonchutney, men om du tar äppelchutney istället så kan lätta assosiationer till hemmagjord äppelkaka dyka upp :P Inte helt fel va ;)
Kungsholmen
Härliga morgon!
Receptet jag följde skiljde sig lite ifrån ett vanligt sconesrecept, men det går lika bra att tillsätta kardemumma i den vanliga smeten du gör. Det är ju kul med lite variation. Men jag måste nog säga att den klassiska scones ända slår alla andra sorter...
Men den här var inte helt fel den, tillsammans med en stor kopp grönt te.
Vi är här för att stanna
Välkommen till min nya blogg!